Podczas choroby pacjenci często tracą apetyt i dlatego jedzą mniej niż zwykle. Zdarza się również, że stosowana przez nich dotychczas dieta musi zostać zmieniona, ponieważ nie jest odpowiednia dla osoby chorej. Jednym ze sposobów uzupełnienia jadłospisu osoby chorej w potrzebne jej składniki odżywcze jest żywienie medyczne.
Diasip dostarcza energię, białko oraz witaminy i składniki mineralne skoncentrowane w małej objętości, łatwej do wypicia.
WłaściwościDiasip to doustny preparat odżywczy, który:
- zawiera potrzebne składniki odżywcze skoncentrowane w małej objętości,
- jest produktem o niskim indeksie glikemicznym,
- zawiera błonnik,
- posiada płynną formę ułatwiającą spożycie osobom chorym,
- jest bezglutenowy.
WskazaniaPrzeznaczony jest do postępowania dietetycznego w niedożywieniu związanym z chorobą u pacjentów z cukrzycą i hiperglikemią oraz w takich przypadkach jak:
- przed oraz po zabiegach operacyjnych
- okres rekonwalescencji
- po udarze mózgu
- zaburzenia żucia i połykania
- brak apetytu o różnej etiologii.
Składnikiwoda, izomaltuloza*, błonnik pokarmowy (galaktooligosacharydy (z mleka krowiego), dekstryna oporna na trawienie, celuloza), oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), skrobia, laktoza (z mleka krowiego), białka mleka krowiego, izolat białka sojowego, aromat, regulatory kwasowości (kwas cytrynowy, wodorotlenek potasu), barwnik (karmin), olej rybi, cytrynian potasu, chlorek choliny, wodorotlenek magnezu, wodorofosforan dipotasu, fosforan wapnia, chlorek wapnia, cytrynian sodu, L-askorbinian sodu, substancje słodzące (acesulfam K, sól sodowa sacharyny), mleczan żelaza(ll), węglan wapnia, siarczan cynku, octan DL-alfa-tokoferylu, karotenoidy - zawierają soję (beta-karoten, luteina, oleożywica likopenowa z pomidorów), glukonian miedzi(ll), D-pantotenian wapnia, chlorek chromu(lll), siarczan manganu, selenian(IV) sodu, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, ryboflawina, nikotynamid, molibdenian(VI) sodu, fluorek sodu, octan retinylu, kwas pteroilomonoglutaminowy, jodek potasu, D-biotyna, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.
*Izomaltuloza jest źródłem glukozy i fruktozy.
Sposób użyciaJeśli ile lekarz nie zaleci inaczej Diasip stosuje się :
- jako uzupełnienie diety: 1-3 butelek na dobę,
- jako jedyne źródło pożywienia: 7-10 butelek na dobę.
Jak podawać :- Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
- Produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia.
- Najlepiej podawać schłodzony.
- Pić powoli, przez co najmniej 30 minut.
Ważne- Nie stosować u pacjentów z fruktozemią.
- Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Zawiera cukry i substancje słodzące.
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 3 lat.
- Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 3-6 lat.
- Nie stosować u pacjentów z fruktozemią.
- Produkt bezglutenowy.
- Produkt pakowany w atmosferze ochronnej.
- Produkt poddany obróbce UHT.
PrzechowywaniePrzechowywać w chłodnym, suchym miejscu.
Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce, nie dłużej niż 24 godziny.
ProducentN.V. Nutricia, Zoetermeer, Holandia
NUTRICIA Polska Sp. z o.o.
ul. Bobrowiecka 6
00-728 Warszawa