BABKA JAJOWA - ŁUPINA Psyllium husk
Pozytywne działanie na układ pokarmowy ten preprat zawdzięcza owocom - małym, jasnobrunatnym nasionom.
Ich łupina bogata jest w związki śluzowe, które zmiękczają konsystencję masy jelitowej oraz zwiększają jej objętość co powoduje ,że jest ona skutecznym lekiem na zaparcia.
Łuski babki jajowatej stanowią bogate źródło błonnika. Zawierają dużo związków śluzowych i stanowią 10-15% łupiny nasiennej. W kontakcie z wodą pęcznieją.
Przyspiesza oczyszczanie organizmu z resztek pokarmowych oraz wywiera pozytywny wpływ na rozwój prawidłowej mikroflory jelitowej. Ponadto pomaga w oczyszczaniu organizmu z toksyn oraz metali ciężkich.
Można spożywać razem z posiłkami lub napojami. Dodana do posiłków w postaci łusek zagęszcza je, dlatego jest dobrym dodatkiem do zup i sosów. Można podawać jako dodatek do jogurtu czy mleka, razem z płatkami i owocami. W diecie wzbogaconej o babkę jajowatą niezbędne jest przyjmowanie dużej ilości płynów- co najmniej 2 litry dziennie.
Sposób użycia:Produkt przeznaczony do spożycia po uprzednim przygotowaniu -1 łyżki babki jajowatej mależy zalać szklanką ciepłej wody, odstawić na ok. 20 minut. Tak przygotowany napar wypić. Można również stosować do zagęszczania potraw.Należy przyjmować 2 razy dziennie - rano i wieczorem.
Można mieszać z babką płesznik w proporcjach babka jajowata 20%, babka płesznik 80%.
Nie jest przeznaczony dla niemowląt i małych dzieci. Nie stosować u osób, które wcześniej przeszły operacje jelit lub mają anomalia anatomiczne, niedrożność jelit.
Składniki: 100% babka jajowata łupina
Przechowywać w szczelnie zamkniętym oryginalnym opakowaniu w suchym, zacienionym miejscu. Chronić od zapachów obcych.
UwagiWyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam oraz produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.