Nutridrink Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym. Każdego dnia dorosły zdrowy człowiek powinien przyjmować ok. 0,8 g białka/kg masy ciała. Zapotrzebowanie na białko wzrasta w niektórych stanach chorobowych nawet dwukrotnie.
Białko jest jednym z podstawowych składników diety, bez którego organizm nie mógłby funkcjonować ponieważ jest to :
- podstawowy budulec organizmu (wzrost, rozwój, regeneracja)
- odpowiada za budowę i pracę mięśni
- składnik enzymów i hormonów (regulacja procesów metabolicznych)
- transportuje witaminy i składniki mineralne do odpowiednich miejsc w organizmie
- jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
Ze względu na tak różnorodne funkcje, białko jest stale zużywane przez nasz organizm, w związku z czym musi być regularnie dostarczane z pożywieniem.
Produkty Nutridrink Protein znajdują zastosowanie w sytuacjach, w których z różnych przyczyn pokrycie potrzeb organizmu (często zwiększonych na skutek choroby) tradycyjną dietą jest niemożliwe, lub niewystarczające, szczególnie wtedy ,gdy występuje :
- zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze (szczególnie na białko) będące następstwem choroby,
- brak apetytu i niechęć do jedzenia
- pogorszone trawienie i wchłanianie objawiające się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego jak nudności, wymioty, biegunka i/lub zaparcia,
- problemy z jedzeniem (gryzieniem, żuciem, połykaniem)
Właściwości- Nutridrink Protein odżywia i dzięki temu wspiera leczenie i proces rehabilitacji.
- Nutridrink Protein to najwyższa ilość białka w najmniejszej butelce – 18 g białka w 125 ml produktu*
- Duża porcja energii – 306 kcal
- Niezbędne składniki odżywcze
- Płynna forma, łatwa do spożycia przez osoby chore
- Dostępny w 8 smakach w tym 3 innowacyjne formuły smakowe
WskazaniaProdukty Nutridrink Protein znajdują zastosowanie w sytuacjach, w których z różnych przyczyn, pokrycie potrzeb organizmu (często zwiększonych na skutek choroby) tradycyjną dietą jest niemożliwe lub niewystarczające, szczególnie w takich sytuacjach jak:
- w okresie rekonwalescencji po chorobie
- w przygotowaniu do operacji oraz po niej
- podczas ciężkiej choroby i po niej (wymagającej dłuższego pobytu w szpitalu)
- w chorobach przewlekłych wymagających zwiększonej podaży białka, np. w chorobie nowotworowej
- proces rehabilitacji np. po udarze mózgu.
Składnikibiałka mleka krowiego, woda, maltodekstryna, sacharoza, oleje roslinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), aromat,wodorofosforan magnezu, emulgator (lecytyny (lecytyna sojowa)), chlorek choliny, barwnik, cytrynian potasu, L-askorbinian sodu, wodorofosforan dipotasu, mleczan zelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu, glukonian miedzi(II), siarczan cynku, siarczan manganu, D-pantotenian wapnia, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, nikotynamid, ryboflawina, octan retinylu, fluorek sodu, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorek chromu(III), jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, selenian(IV) sodu, D-biotyna, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.
Sposób użyciaZalecenia stosowania Nutridrink Protein:
- Nutridrink Protein może być stosowany jako uzupełnienie diety pomiędzy posiłkami lub jako dodatek do posiłków w celu zwiększenia ich wartości odżywczej.
- Produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia.
- Nutridrink Protein należy pić powoli, 1 butelkę przez około 30 minut.
- Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
- Najlepiej podawać schłodzony.
- Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w zamkniętej butelce, w lodówce, maksymalnie do 24 godzin.
Zalecane spożycie to 1-3 BUTELKI DZIENNIE przez MINIMUM 14 DNI lub dłużej, zgodnie z zaleceniem lekarza (jako uzupełnienie diety).
Ważne- Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
- Nie stosować u dzieci poniżej 6 lat.
- Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 6-10 lat.
- Stosować ostrożnie u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek.
- Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta.
PrzechowywaniePrzechowywać w suchym, chłodnym miejscu.
Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce, nie dłużej niż 24 godziny.
Producent
N.V. Nutricia, Zoetermeer, Holandia