Produkt Nutridrink Protein Omega 3 znajduje zastosowanie u pacjentów z chorobą nowotworową z niedożywieniem lub ryzykiem niedożywienia z nią związanym. Przeznaczony do wsparcia żywieniowego szczególnie w przypadku pacjentów z nowotworami głowy i szyi, płuca, jelita grubego, żołądka oraz trzustki, gdyż są oni najbardziej narażeni na znaczną utratę masy ciała w wyniku niedożywienia. Na ryzyko rozwoju niedożywienia u pacjentów z nowotworami wpływa wiele różnych czynników :
- Zmniejszone spożycie pokarmów będące wynikiem lokalizacji nowotworu np. w przewodzie pokarmowym
- Zmiany metaboliczne zachodzące w organizmie w wyniku rozwoju stanu zapalnego
- Dolegliwości mogące wystąpić podczas leczenia onkologicznego np. biegunki, nudności, zmiany w odczuwaniu smaków.
Rola białka i kwasów tłuszczowych omega 3 w diecie pacjenta onkologicznego.Każdego dnia dorosły zdrowy człowiek powinien przyjmować ok. 0,8 g białka/kg masy ciała. Chory na nowotwór potrzebuje go jednak prawie 2 razy więcej – ok. 1,5 g białka / kg masy ciała na dobę. Oznacza to, że pacjent onkologiczny powinien szczególnie dbać o odpowiednią podaż białka w codziennej diecie. Źródłami białka o wysokiej wartości odżywczej w diecie są mięso, ryby, jaja, nasiona roślin strączkowych.
Białko jest jednym z podstawowych składników diety, bez którego organizm nie mógłby funkcjonować ponieważ :
- Jest to podstawowy budulec organizmu (wzrost, rozwój, regeneracja)
- Odpowiada za budowę i pracę mięśni
- To składnik enzymów i hormonów (regulacja procesów metabolicznych)
- Transportuje witaminy i składniki mineralne do odpowiednich miejsc w organizmie
- Jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Omega 3 należy do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, których organizm sam nie wytwarza, stąd należy je dostarczać wraz z dietą. Ich źródłem są głównie ryby, orzechy, oleje roślinne (lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek). Kwasy tłuszczowe omega-3 mają właściwości przeciwzapalne, dlatego są uważane w onkologii za składnik, którego dostarczenie do organizmu wraz z dietą jest szczególnie ważne w przebiegu choroby nowotworowej.
Choroba nowotworowa jak i samo leczenie przyczyniają się do rozwoju stanu zapalnego w organizmie pacjenta onkologicznego, co wpływa m.in. na obniżenie apetytu, nudności, utratę masy ciała, w tym masy mięśniowej i osłabienie. To może to prowadzić do rozwoju niedożywienia, które może mieć wpływ na przebieg terapii onkologicznej. Kwasy tłuszczowe omega-3 mogą wpływać na zmniejszenie stanu zapalnego, a tym samym przyczynić się do poprawy apetytu, zmniejszenia utraty masy ciała i masy mięśniowej i poprawy stanu odżywienia pacjenta onkologicznego.
Czasami pokrycie zapotrzebowania na białko i omega 3 poprzez modyfikację tradycyjnej diety pacjenta onkologicznego nie wystarcza wtedy lekarz może zalecić wsparcie żywieniowe, w postaci doustnych preparatów odżywczych.
Właściwości - Nutridrink Protein Omega 3 odżywia i dzięki temu wspiera leczenie pacjentów onkologicznych, ponieważ zawiera największa ilość:
-białka (18 g)
-energii (306 kcal)
-kwasów tłuszczowych omega 3: EPA i DHA (1,8 g)
-witaminy D (9,8 μg)
skoncentrowane w najmniejszej butelce (125 ml)*
- Płynna forma, łatwa do spożycia przez osoby chore
- Jest dostępny w 2 smakach (rześki smak truskawkowo-malinowy oraz rześki smak mango-brzoskwinia) stworzonych z myślą o pacjentach onkologicznych.
WskazaniaNutridrink Protein Omega 3 to wsparcie żywieniowe stosowane:
- jako przygotowanie do chemio- i radioterapii
- w trakcie i po zakończeniu radioterapii
- w okresie okołooperacyjnymI
Nutridrink Protein Omega 3 znajduje zastosowanie u pacjentów onkologicznych w sytuacjach, w których z różnych przyczyn pokrycie potrzeb organizmu tradycyjną dietą jest niemożliwe, lub niewystarczające, szczególnie wtedy gdy :
- jest zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze (na przykład białko) będące następstwem choroby
- występuje brak apetytu i niechęć do jedzenia
- są problemy z jedzeniem (gryzieniem, żuciem, połykaniem)
- jest pogorszone trawienie i wchłanianie objawiające się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego jak nudności, wymioty, biegunka i/lub zaparcia
- jest niewystarczające spożywanie z tradycyjną dietą kwasów tłuszczowych Omega 3 i witaminy D w trakcie choroby nowotworowej
- występuje utrata masy mięśniowej i osłabienie siły mięśniowej
Składniki:białka mleka krowiego, woda, maltodekstryna, sacharoza, olej rybi (zawiera soję), oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), aromaty, wodorofosforan magnezu, emulgator (lecytyny (lecytyna sojowa)), chlorek choliny, L-askorbinian sodu, cytrynian potasu, barwnik (karmin), wodorofosforan dipotasu, barwnik (kurkumina), mleczan żelaza(II), glukonian miedzi(II), D-pantotenian wapnia, octan DL-alfa-tokoferylu, siarczan cynku, nikotynamid, siarczan manganu, chlorowodorek pirydoksyny, fluorek sodu, ryboflawina, chlorowodorek tiaminy, octan retinylu, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorek chromu(III), jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, D-biotyna, selenian(IV) sodu, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.
Sposób użyciaZalecenia dotyczące stosowania Nutridrink Protein Omega 3:
-Może być stosowany jako uzupełnienie diety pomiędzy posiłkami lub jako dodatek do posiłków w celu zwiększenia ich wartości odżywczej.
-Produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia.
-Należy pić powoli, 1 butelkę przez około 30 minut.
-Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
-Najlepiej podawać schłodzony.
-Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w zamkniętej butelce, w lodówce, maksymalnie do 24 godzin.
Zalecane spożycie to 1-2 BUTELKI DZIENNIE przez MINIMUM 14 DNI lub dłużej, zgodnie z zaleceniem lekarza (jako uzupełnienie diety).
Ważne - Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
- Nie stosować u dzieci poniżej 6 lat.
- Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 6-10 lat.
- Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta.
- Produkt bezglutenowy.
- Pakowany w atmosferze ochronnej.
- Produkt poddany obróbce UHT.
PrzechowywaniePrzechowywać w chłodnym, suchym miejscu.
Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w zamkniętej butelce, w lodówce, maksymalnie do 24 godzin.
Wyprodukowano przez :
N.V. Nutricia, Zoetermeer, Holandia
NUTRICIA Polska Sp. z o.o. | ul. Bobrowiecka 8, 00-728 Warszawa