Nutridrink Protein to żywność specjalnego przeznaczenia medycznego do postępowania dietetycznego w niedożywieniu i ryzyku niedożywienia związanym z chorobą, szczególnie u pacjentów ze zwiększonym zapotrzebowaniem białkowym. Każdego dnia dorosły zdrowy człowiek powinien przyjmować ok. 0,8 g białka/kg masy ciała. Zapotrzebowanie na białko wzrasta w niektórych stanach chorobowych nawet dwukrotnie.
Białko jest jednym z podstawowych składników diety, bez którego organizm nie mógłby funkcjonować ponieważ jest to :
- podstawowy budulec organizmu (wzrost, rozwój, regeneracja)
- odpowiada za budowę i pracę mięśni
- składnik enzymów i hormonów (regulacja procesów metabolicznych)
- transportuje witaminy i składniki mineralne do odpowiednich miejsc w organizmie
- jest ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego
Ze względu na tak różnorodne funkcje, białko jest stale zużywane przez nasz organizm, w związku z czym musi być regularnie dostarczane z pożywieniem.
Produkty Nutridrink Protein znajdują zastosowanie w sytuacjach, w których z różnych przyczyn pokrycie potrzeb organizmu (często zwiększonych na skutek choroby) tradycyjną dietą jest niemożliwe, lub niewystarczające, szczególnie wtedy ,gdy występuje :
- zwiększone zapotrzebowanie na składniki odżywcze (szczególnie na białko) będące następstwem choroby,
- brak apetytu i niechęć do jedzenia
- pogorszone trawienie i wchłanianie objawiające się dolegliwościami ze strony przewodu pokarmowego jak nudności, wymioty, biegunka i/lub zaparcia,
- problemy z jedzeniem (gryzieniem, żuciem, połykaniem)
Właściwości- Nutridrink Protein odżywia i dzięki temu wspiera leczenie i proces rehabilitacji.
- Nutridrink Protein to najwyższa ilość białka w najmniejszej butelce – 18 g białka w 125 ml produktu*
- Duża porcja energii – 306 kcal
- Niezbędne składniki odżywcze
- Płynna forma, łatwa do spożycia przez osoby chore
- Dostępny w 8 smakach w tym 3 innowacyjne formuły smakowe
WskazaniaProdukty Nutridrink Protein znajdują zastosowanie w sytuacjach, w których z różnych przyczyn, pokrycie potrzeb organizmu (często zwiększonych na skutek choroby) tradycyjną dietą jest niemożliwe lub niewystarczające, szczególnie w takich sytuacjach jak:
- w okresie rekonwalescencji po chorobie
- w przygotowaniu do operacji oraz po niej
- podczas ciężkiej choroby i po niej (wymagającej dłuższego pobytu w szpitalu)
- w chorobach przewlekłych wymagających zwiększonej podaży białka, np. w chorobie nowotworowej
- proces rehabilitacji np. po udarze mózgu.
Składnikibiałka mleka krowiego, woda, maltodekstryna, sacharoza, oleje roślinne (olej rzepakowy, olej słonecznikowy), aromat, wodorofosforan magnezu, emulgator (lecytyny (lecytyna sojowa)), chlorek choliny, barwnik (karmin), cytrynian potasu, L-askorbinian sodu, wodorofosforan dipotasu, mleczan zelaza(II), octan DL-alfa-tokoferylu, glukonian miedzi(II), siarczan cynku, siarczan manganu, D-pantotenian wapnia, chlorowodorek tiaminy, chlorowodorek pirydoksyny, nikotynamid, ryboflawina, octan retinylu, fluorek sodu, kwas pteroilomonoglutaminowy, chlorek chromu(III), jodek potasu, molibdenian(VI) sodu, selenian(IV) sodu, D-biotyna, fitomenadion, cholekalcyferol, cyjanokobalamina.
Sposób użyciaZalecenia stosowania Nutridrink Protein:
- Nutridrink Protein może być stosowany jako uzupełnienie diety pomiędzy posiłkami lub jako dodatek do posiłków w celu zwiększenia ich wartości odżywczej.
- Produkt gotowy do spożycia, przeznaczony do picia.
- Nutridrink Protein należy pić powoli, 1 butelkę przez około 30 minut.
- Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.
- Najlepiej podawać schłodzony.
- Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w zamkniętej butelce, w lodówce, maksymalnie do 24 godzin.
Zalecane spożycie to 1-3 BUTELKI DZIENNIE przez MINIMUM 14 DNI lub dłużej, zgodnie z zaleceniem lekarza (jako uzupełnienie diety).
Ważne- Ostrzeżenie: Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego.
- Stosować pod nadzorem lekarza.
- Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia.
- Nie stosować u dzieci poniżej 6 lat.
- Stosować ostrożnie u dzieci w wieku 6-10 lat.
- Stosować ostrożnie u pacjentów z zaburzeniami czynności nerek.
- Monitorować podaż płynów, aby zapewnić odpowiedni stan nawodnienia pacjenta.
PrzechowywaniePrzechowywać w suchym, chłodnym miejscu.
Po pierwszym otwarciu opakowania produkt przechowywać w lodówce, w zamkniętej butelce, nie dłużej niż 24 godziny.
Producent
N.V. Nutricia, Zoetermeer, Holandia