![]()
Każda kapsułka to bogactwo naturalnych sproszkowanych błonników. Taka postać pozwala na zażywanie preparatu w dowolny sposób. Kapsułki można połykać lub rozpuszczać w kefirze, jogurcie lub w szklance dowolnego płynu. Zawartość kapsułki można nawet dosypać do sałatki lub surówki, traktując jako dodatkową porcję błonnika. Ta zaleta jest niezwykle cenna dla osób mających problemy z połykaniem kapsułek czy tabletek.
W zestawie błonników w produkcie firmy Solgar 40% całej mieszaniny stanowi błonnik nierozpuszczalny w wodzie (mielone nasiona lnu i łuski babki płesznik), natomiast 60% to błonnik rozpuszczalny w wodzie (pektyna z jabłek, pektyna z grejpfruta, otręby owsiane).
• Błonnik to mieszanina substancji polisacharydowych (wielocukrów takich jak celuloza, pektyny, gumy), które naturalnie występują w produktach spożywczych, ale nie są trawione ani wchłaniane w jelicie człowieka.
Błonniki mogą być:
• rozpuszczalne – rozpuszczają się w wodzie tworząc kleistą zawiesinę. Niektóre z nich podlegają fermentacji w jelicie przez mikroflorę jelitową, z wytworzeniem gazów i różnych produktów pośrednich, takich jak krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Rezultaty badań przeprowadzanych głównie na modelach laboratoryjnych wskazują, że kwasy te mogą brać udział w regulacji apetytu oraz homeostazy energetycznej organizmu.
• nierozpuszczalne – nie rozpuszczają się w wodzie. Dzięki temu wypełniają światło jelita, pobudzając ruchy perystaltyczne, co przyspiesza przesuwanie treści pokarmowej.
Błonniki dzielone są także ze względu na pochodzenie:
• błonnik endogenny (błonnik pokarmowy) – błonnik, który znajduje się naturalnie w spożywanej żywności,
• błonnik funkcjonalny – błonnik, który został wyekstrahowany z żywności lub zsyntetyzowany i jest dodawany do produkowanej żywności albo stosowany oddzielnie np. w suplementach diety.
Właściwości• Regulacja apetytu.
• Zwiększenie perystaltykijelitowej .
• Zwiększenie komfortu trawiennego .
Wskazania• Dla osób, które szukają wsparcia pracy układu pokarmowego.
• Dla osób, które chcą uzupełnić codzienną dietę w dodatkową porcję błonnika.
Składniki![]()
Substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza,
substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, (roślinne) kwasy tłuszczowe.
Sposób użyciaPorcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe dwie (2) do sześciu (6) kapsułek dziennie. Dawkę tę należy podzielić tak, aby produkt przyjmowany był w ciągu całego dnia. Popić każdorazowo szklanką płynu. Zażywać między posiłkami lub stosować według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia.
WażneDawkę tę należy podzielić tak, aby produkt przyjmowany był w ciągu całego dnia. Popić każdorazowo szklanką płynu. Zażywać między posiłkami lub stosować według wskazań lekarza.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Informacje dodatkoweProdukt nie zawiera: soi, drożdży, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów i barwników.
Produkt zawiera gluten.
PrzechowywaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Dystrybutor: Solgar Polska Sp. z o. o.