![]()
Suplement diety Earth Source Koji Iron 27 mg przygotowany jest z myślą o zapotrzebowaniu organizmu kobiet w ciąży.
Zawiera opatentowaną i przebadaną klinicznie formę żelaza Ultimine™ – siarczanu żelaza fermentowanego z grzybami Koji (Aspergillus oryzae).
Uzupełnieniem formuły są m.in.: koncentrat ryżowy, ekstrakt z otrębów ryżowych i łuski ryżowe – składniki posiadające certyfikat produkcji ekologicznej uznawany w UE i wydany przez Oregon Tilth.
W czasie ciąży zapotrzebowanie organizmu kobiety na żelazo wzrasta, zwłaszcza w II i III trymestrze, co związane jest ze zmianami jakie zachodzą w organizmie kobiety w tym okresie. Przede wszystkim zwiększa się objętość krwi, co wiąże się m.in. z rozwojem łożyska, którego rolą jest wymiana gazów (O2 i CO2), produktów energetycznych i budulcowych oraz ich metabolitów pomiędzy krwią matki a krwią płodu1. Żelazo jest ważnym składnikiem hemoglobiny – barwnika krwi, który pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek w szpiku kostnym oraz w prawidłowym transporcie tlenu w organizmie. Stąd też zwiększone o połowę zapotrzebowanie na ten składnik w czasie ciąży.
Według norm żywienia dla populacji Polski opracowanych przez ekspertów w ramach Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny, zalecane dzienne spożycie żelaza w przypadku kobiet w ciąży wynosi 27 mg.
Zespół Ekspertów Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego rekomenduje ponadto, aby suplementacja żelaza była prowadzona u kobiet planujących ciążę, u których można przewidywać niedobór żelaza w późniejszym czasie oraz w ciąży, o ile istnieją czynniki ryzyka niedokrwistości. Suplementacja powinna obejmować: kobiety planujące ciążę – 18 mg żelaza/dziennie, kobiety w ciąży – 26-27 mg żelaza/dziennie (po ukończeniu 8. tyg. ciąży), kobiety – karmiące do 20 mg żelaza/dziennie.
Grupami zagrożenia niedokrwistością są osoby będące na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej, z zaburzeniami wchłaniania oraz kobiety obficie miesiączkujące, ciężarne czy karmiące piersią.
Witamina C zwiększa przyswajanie żelaza, dlatego też należy zwrócić uwagę na łączenie w jednym posiłku produktów bogatych w żelazo z produktami bogatymi w witaminę C. Żelazo wykorzystywane w naszym produkcie wytwarzane jest przy pomocy grzybów Koji (Aspergillus oryzae). Podczas naturalnego procesu fermentacji tych grzybów, do ich kultur dodawany jest siarczan żelaza, który następnie jest przez nie wchłaniany i magazynowany w komórkach grzybni (7-10% suchej masy grzybni stanowi żelazo). Żelazo zmagazynowane w ten sposób cechuje się wysoką biodostępnością oraz powolną, stałą szybkością uwalniania w organizmie. Stopniowe uwalnianie żelaza może zwiększać zdolność transferryny (białko transportujące żelazo do tkanek) do jego sprawniejszego wiązania. Przy zbyt wysokim poziomie żelaza we krwi, dochodzi do wysycenia transferryny, a nadmiar żelaza w danej chwili nie może zostać przetransportowany dalej.Grzyb Koji posiada status składnika uznawanego za bezpieczny (GRAS), wydawany przez Agencję Żywności i Leków (FDA). Jest stosowany m.in. do produkcji enzymów spożywczych, octu ryżowego, miso i sosu sojowego.
Głównym źródłem żelaza w diecie są produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak mięso, ryby, jaja oraz produkty pochodzenia roślinnego takie jak nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe (m.in. kasze, otręby, pieczywo pełnoziarniste), orzechy .Jednak żelazo ze źródeł roślinnych jest znacznie trudniej przyswajalne i jego biodostępność dla organizmu jest ograniczona.
Właśiwości- Prawidłowa produkcja czerwonych krwinek i hemoglobiny.
- Udział w procesie podziału komórek.
- Zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia.
- Wsparcie układu odpornościowego.
- Prawidłowe funkcje poznawcze.
- Prawidłowy transport tlenu w organizmie i metabolizm energetyczny .
WskazaniaSuplement diety dla kobiet w ciąży,
Składniki![]()
Substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza,
substancjawypełniająca: celuloza; koncentrat ryżowy (Oryza sativa)
, mieszanka ryżowa (ekstrakt z otrębów ryżowych, łuski ryżowe, olej słonecznikowy),
substancja przeciwzbrylająca: guma arabska
.*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
Składnik posiada certyfikat produkcji ekologicznej uznawany przez UE.Ultimine™ jest zarejestrowanym znakiem towarowym Cura Global Health, Inc.
Sposób użyciaProdukt dla kobiet w ciąży, stosować po konsultacji z lekarzem.
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: kobiety w ciąży jedna (1) kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
Zalecane spożycie żelazaKobiety 19-50 lat – 18mg
Kobiety 51 – 75 lat i powyżej – 10mg
Kobiety w ciąży – 27mg
Kobiety w okresie laktacji – 10mg4
WażneProdukt dla kobiet w ciąży, stosować po konsultacji z lekarzem. Osoby zażywające leki lub chore powinny przez użyciem skonsultować się z lekarzem. Przypadkowe przedawkowanie produktami zawierającymi żelazo jest główną przyczyną śmiertelnych zatruć wśród dzieci poniżej szóstego roku życia. W razie przypadkowego spożycia przez takie dzieci, natychmiast wezwać lekarza.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne.
Informacje dodatkoweProdukt bezglutenowy. Nie zawiera: pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, cukrów, skrobi, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów, barwników. Bardzo niska zawartość soli.
PrzechowywaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Dystrybutor: Solgar Polska Sp. z o.o.