W literaturze naukowej wiele uwagi poświęca żywności sojowej, przede wszystkim dlatego, że są one bogatymi źródłami izoflawonów. Izoflawony sojowe to fitoestrogeny występujące w dużych ilościach w ziarnach soi. Trzy główne izoflawony to daidzeina, genisteina i glicyteina .
Izoflawony sojowe będą pomocne dla kobiet w czasie lub po menopauzie – mogą łagodzić uderzenia gorąca, wpłynąć pozytywnie na układ krążenia oraz ogólnie poprawić zdrowie . Co więcej, kobiety po menopauzie, których gospodarka hormonalna jest uboższa o estrogeny, mogą mieć problemy z układem kostnym. Badania dowodzą, że u kobiet, które spożywają więcej produktów pochodzenia sojowego obserwuje się niższą ilość złamań kości . Dlatego też warto do swojej codziennej diety wprowadzić suplementację izoflawonami sojowymi.
Izoflawony to flawonoidy należące do fitoestrogenów, czyli grupy niesteroidowych substancji roślinnych, których struktura chemiczna jest podobna do 17-β-estradiolu (najważniejszego hormonu płciowego u kobiet). Soja oraz rośliny strączkowe to jedne z najbogatszych źródeł izoflawonów. Do najważniejszych przedstawicieli izoflawonów należą dadzeina i genisteina. Genisteina posiada zdolność do wiązania się z receptorem estrogenowym, zarówno z jego formą α (ER-α, występującą przede wszystkim w gruczole sutkowym, endometrium i jajnikach) oraz z formą β (ER-β, występującą w mózgu, nerkach, naczyniach krwionośnych, płucach i kościach). Izoflawony odpowiadają także za zwiększoną syntezę globuliny (białka), która wiąże hormony płciowe.
Właściwości• Zdolność wiązania z receptorem estrogenowym.
• Zmniejszenie występowania uderzeń gorąca u kobiet z menopauzą.
• Wpływ na układ kostny u kobiet w okresie menopauzalnym.
• Wpływ na funkcje tętnic.
• Wpływ na poziom cholesterolu we krwi
Wskazania• Dla kobiet w okresie menopauzalnym.
• Dla osób, których dieta uboga jest w produkty pochodzenia sojowego.
SkładnikiSubstancje wypełniające: celuloza, guma celulozowa;
substancje przeciwzbrylające: dwutlenek krzemu, sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych;
substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza, glicerol (roślinny);
barwniki: dwutlenek tytanu, karmel amoniakalno-siarczynowy.
Sposób użyciaPorcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) lub dwie (2) tabletki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia.
WażneNie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
Dieta bogata w izoflawony (zawierająca rośliny strączkowe, w tym soję) nie wymaga suplementacji. U kobiet z chorobą nowotworową stosować tylko po konsultacji z lekarzem.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
PrzechowywaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Dystrybutor: Solgar Polska Sp. z o. o.