Witamina D bierze udział w wielu fizjologicznych procesach w organizmie człowieka. Wspomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu, utrzymaniu zdrowych kości, zębów, prawidłowego poziomu wapnia we krwi, w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni i układu odpornościowego.
Poziom witaminy D we krwi jest zależny głównie od ekspozycji skóry na działanie promieni słonecznych, które stymulują organizm do produkcji cholekalcyferolu oraz od jej spożycia wraz z dietą.
W trosce o różne potrzeby zależne od wieku czy pory roku, Solgar oferuje witaminę D w ilości 2200 IU (jednostek międzynarodowych) w formie suplementu diety. W przypadku seniorów w wieku powyżej 75 lat zaleca się suplementację witaminą D przez cały rok w ilości 2000–4000 IU/d. Jest to związane ze zmniejszoną skutecznością syntezy skórnej witaminy D oraz z jej potencjalnie obniżoną absorpcją z przewodu pokarmowego i zmienionym metabolizmem w tej grupie. Naturalne źródła witaminy D mogą podnieść jej poziom jednak uważane są za nieefektywne dla utrzymania jej rekomendowanego przez ekspertów poziomu przez cały rok .
Witamina D jest wytwarzana w organizmie człowieka w skórze z pochodnej cholesterolu (7-dehydroksycholesterol), pod wpływem działania promieni słonecznych o długości fali 280–315 nm (promieniowanie ultrafioletowe UVB). Pochodna cholesterolu ulega początkowo przemianie do prewitaminy D3, która następnie przekształcana jest w witaminę D3.
W okresie od października do marca w regionach powyżej 35° szerokości geograficznej północnej (w tym w Polsce, która jest położona pomiędzy 49°N a 54°N) synteza skórna witaminy D nie jest efektywna.W przypadku seniorów w wieku powyżej 75 lat zaleca się suplementację witaminą D przez cały rok w ilości 2000–4000 IU/d. Jest to związane ze zmniejszoną skutecznością syntezy skórnej witaminy D oraz z jej potencjalnie obniżoną absorpcją z przewodu pokarmowego i zmienionym metabolizmem w tej grupie.
Wyniki badań wykazały, że zarówno postać sproszkowana witaminy D3 jak też postać rozpuszczona w nośniku jakim jest olej, wykazują efektywność w podniesieniu poziomu 25-(OH)D we krwi na zbliżonym poziomie.
Witamina D3 2200 IU firmy Solgar jest produkowana z lanoliny – wosku pozyskiwanego z owczej wełny. Podczas strzyżenia owcom nie dzieje się krzywda, dlatego też produkt jest odpowiedni dla wegetarian.
W opakowaniu ze specjalnego, ciemnego szkła, znajduje się 50 kapsułek roślinnych, z których każda zawiera 55 μg cholekalcyferolu.
Właściwości• Wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego.
• Modulacja odpowiedzi immunologicznej.
• Wsparcie kości i zębów.
• Prawidłowe wchłanianie i utrzymanie poziomu wapnia i fosforu.
• Udział w procesie podziału komórek.
• Wpływ na funkcje mięśni.
Wskazania• Dla osób starszych.
• Dla osób, które chcą uzupełnić dietę w witaminę D.
• Dla osób, które szukają składnika wspierającego odporność.
• Dla osób, które chciałyby zadbaćo zdrowe kości i zęby.
SkładnikiSubstancje wypełniające: celuloza, etyloceluloza,
substancja glazurująca: hydroksypropylometyloceluloza; maltodekstryna,
substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych.
*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
Sposób użyciaPorcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby powyżej 75 roku życia – 1 kapsułka lub wg wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia.
WażneNie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy tryb życia są ważne.
Przed zastosowaniem wskazane są badania 25-(OH)D we krwi oraz konsultacja z lekarzem.Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Informacje dodatkoweProdukt bezglutenowy.
Nie zawiera: pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów, barwników.
PrzechowywaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Dystrybutor: Solgar Polska Sp. z o. o.