Witamina K jest rozpuszczalna w tłuszczach i występuje przede wszystkim w dwóch formach: witamina K1 (filochinon, występujący głównie w zielonych
warzywach liściastych) i witamina K2 (menachinon, występujący m.in. w fermentowanym nabiale i wytwarzany jest w jelicie przez bakterie kwasu mlekowego). Witamina K2 jest transportowana do tkanek pozawątrobowych, takich jak kości i ściany naczyń, biorąc udział w aktywności macierzy białkowej
Gla (MGP) i osteokalcyny (białko Gla kości, wytwarzane przez osteoblasty) – białka zależnego od witaminy K1.
Przy witaminie K2 stosuje się przy nazewnictwie także skrót MK-n, gdzie „n” oznacza liczbę (od 1 do 13) jednostek izoprenoidowych przyłączonych
łańcuchem bocznym do pierścienia naftochinowowego.
Produkty bogate w witaminę K to między innymi jarmuż, szpinak, brukselka, kapusta włoska, ziemniaki.
Witamina K2 występuje również w fermentowanych produktach spożywczych, takich jak natto – tradycyjnej potrawie japońskiej otrzymanej z fermentowanej soi. Natto to tradycyjna japońska potrawa z soi fermentowanej przez szczep Bacillus subtilis var. natto. Ma charakterystyczny smak i zapach, a ziarna pokryte są lepkim śluzem4. Natto jest jednym z najbogatszych źródeł witaminy K2 MK-7.
Spośród wszystkich menachinonów, MK-7 wykazuje najwyższą wchłanialność oraz znakomitą biodostępność5,6. Może mieć na to wpływ bardzo długi okres półtrwania K2 MK-7 (czyli czasu kiedy jej ilość zmniejszy się w surowicy o połowę), co skutkuje znacznie stabilniejszymi poziomami tej witaminy w surowicy oraz tym samym jej większą akumulacją.
W badaniu porównawczym stwierdzono, że poposiłkowe stężenie K2 MK-7 (po spożyciu natto) w surowicy krwi było 10-krotnie wyższe niż witaminy K1
(po spożyciu szpinaku).
Witamina K, podobnie jak witamina D, bierze udział w metabolizmie wapnia.
Witamina K jest także kofaktorem w produkcji czynników krzepnięcia krwi (w wątrobie).
Właściwości • Zdrowe kości..
• Wpływ na pełną aktywność osteokalcyny dzięki jej karboksylacji.
• Metabolizm wapnia.
• Prawidłowe krzepnięcie krwi.
Wskazania • Dla osób, które chcą zadbać o swoje kości oraz prawidłowe krzepnięcie krwi.
• Dla osób, które chcą uzupełnić swoją codzienną dietę w witaminę K.
Składniki Substancja wypełniająca: fosforany wapnia;
substancje glazurujące: hydroksypropylometyloceluloza, guma celulozowa;
dekstryna, olej słonecznikowy,
substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu.
*RWS – Referencyjna Wartość Spożycia
Sposób użyciaPorcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia.
Ważne Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Zrównoważona dieta oraz zdrowy styl życia są ważne.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki, w szczególności leki przeciwkrzepliwe lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Informacje dodatkoweProdukt bezglutenowy.
Nie zawiera: cukrów, pszenicy, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów, barwników.
Niska zawartość sodu.
PrzechowywaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Dystrybutor: Solgar Polska Sp. z o. o.