Cynk jest pierwiastekiem niezbędnym w diecie człowieka Pomaga on w utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej oraz utrzymaniu prawidłowego metabolizmu węglowodanów, kwasów tłuszczowych oraz witaminy A. Bierze również udział w prawidłowej syntezie białka, DNA oraz w procesie podziału komórek. Ma także wpływ na prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego. Cynk to również antyoksydant, który działa ochronnie na komórki oraz bierze udział w usuwaniu wolnych rodników z organizmu. W konsekwencji może mieć wpływ na spowolnienie procesów starzenia się oraz stan skóry.
Cynk pomaga zachować zdrowe włosy, skórę i paznokcie oraz w utrzymaniu zdrowych kości.
Niedobory cynku mogą objawiać się problematycznymi zmianami skórnymi oraz mogą wpływać na zmniejszenie wrażliwości na insulinę.
Cynk występuje głównie w produktach mięsnych oraz jajach, ostrygach, rybach i roślinach strączkowych.
Cynk najczęściej jest wydalany z organizmu razem z potem. To sprawia , że suplementacja tego minerału jest bardzo ważna dla sportowców.
Cynk pomaga w :
- prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego,
- utrzymaniu prawidłowego poziomu testosteronu we krwi,
- utrzymaniu prawidłowego widzenia,
- utrzymaniu prawidłowej równowagi kwasowo-zasadowej,
- utrzymaniu prawidłowego metabolizmu makroskładników odżywczych,
- prawidłowej syntezie białka,
- utrzymaniu prawidłowego metabolizmu węglowodanów,
- utrzymaniu prawidłowego metabolizmu kwasów tłuszczowych,
- utrzymaniu prawidłowych funkcji poznawczych,
- zachowaniu zdrowych kości, skóry, włosów oraz paznokci,
- ochranie komórek przed stresem oksydacyjnym,
- procesie podziału komórek .
WłaściwościCynk wpływa na :
- utrzymanie prawidłowego metabolizmu witaminy A,
- utrzymanie w zdrowiu kości, włosów, paznokci, skóry,
- utrzymanie prawidłowej płodności i prawidłowych funkcji rozrodczych,
- utrzymanie prawidłowego widzenia,
- utrzymanie prawidłowego poziomu testosteronu we krwi
WskazaniaCynk wpływa korzystnie na właściwe funkcjonowanie układu szkieletowego, immunologicznego, neurologicznego i hormonalnego.
Sposób użyciaNależy przyjmować 1 kapsułkę dziennie w trakcie posiłku.
Po 2. miesiącach stosowania suplementu zalecany jest 1. miesiąc przerwy w przyjmowaniu produktu.
Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut zróżnicowanej diety. Ważne jest stosowanie zbilansowanej diety oraz prowadzenie zdrowego trybu życia.
Składniki- Cynk (pikolinian cynku);
- substancja wypełniająca – mączka ryżowa;
- kapsułka: celuloza;
- substancja przeciwzbrylająca: sole magnezowe kwasów tłuszczowych.
RWS – Referencyjna wartość spożycia (dzienna)
Ważne- Produkt przeznaczony do stosowania wyłącznie przez osoby dorosłe.
- Kobiety w ciąży oraz karmiące powinny skonsultować się z lekarzem.
- Osoby przyjmujące leki powinny skonsultować się z lekarzem.
- Po 2. miesiącach stosowania suplementu zalecany jest 1. miesiąc przerwy w przyjmowaniu produktu.
- W procesie produkcji nie użyto następujących składników:
drożdży, pszenicy, glutenu, soi, mleka, jajek, ryb, skorupiaków oraz orzechów .
- Wyprodukowano w zakładzie stosującym zasady dobrej praktyki wytwarzania (GMP), w którym przetwarza się składniki innych preparatów zawierające te alergeny.
- W produkcie mogą wystąpić naturalne różnice koloru.
- Zawiera saszetkę z pochłaniaczem wilgoci - nie należy jej spożywać .
- Saszetki z pochłaniaczem wilgoci nie należy wyjmować z opakowania.
PrzechowywanieNalezy przechowywać w temperaturze pokojowej, w suchym miejscu, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety ani zdrowego trybu życia.ProducentNow Foods
395 S. Glen Ellyn Road
IL 60108 Bloomingdale,
USA
Podmiot odpowiedzialny:Savit Sp. z o.o.
Ul.Borkowska 5B
30-438 Kraków