Solgar przedstawia wegański produkt z glukozaminą (chlorowodorek). Wytwarzany jest w opatentowanym procesie biotechnologicznym ze źródeł roślinnych. Glukozamina w tej postaci nie zawiera składników pochodzących ze skorupiaków, które mogą uczulać. Do produkcji chlorowodorku glukozaminy firmy Solgar nie stosuje się składników pochodzenia zwierzęcego. Może on być więc stosowany przez wegan.
Glukozamina to naturalna substancja wytwarzana w organizmie człowieka. Syntetyzowana jest w małych ilościach, a zdolność do jej wytwarzania obniża się z wiekiem. Stanowi ona ważny składnik chrząstki stawowej. Naukowcy wysunęli więc hipotezę, że jej zażywanie może korzystnie wpływać na stawy . Wciąż trwają badania nad mechanizmem przyswajania glukozaminy i jej rolą dla stawów.
Każda tabletka zawiera 1000 mg chlorowodorku glukozaminy w tym 831 mg glukozaminy. Jedno opakowanie wystarcza na 60 dni stosowania.
Glukozamina to aminomonosacharyd i ważny prekursor w biochemicznej syntezie glikozylowanych białek i lipidów. Jest łatwo wchłaniana z przewodu pokarmowego po podaniu doustnym i szybko ulega metabolizmowi przez wątrobę.
Glukozamina występuje głównie w dwóch formach: siarczanu i chlorowodorku. Siarczan glukozaminy wymaga pewnych stabilizatorów i posiada 74% czystości, natomiast chlorowodorek glukozaminy nie ma grupy siarczanowej i jego czystość wynosi 99%. Dodatkowo, chlorowodorek glukozaminy w porcji np. 1500 mg odpowiada porcji 2608 mg siarczanu glukozaminy. Biodostępność chlorowodorku glukozaminy w organizmie człowieka może wynosić nawet 98%.
Glukozamina odgrywa ważną rolę w tworzeniu kości, skóry, ścięgien, zastawek sercowych czy naczyń krwionośnych. To także składnik budulcowy proteoglikanów (czyli białek zawierających jeden lub więcej połączonych ze sobą łańcuchów glikozoaminoglikanów), który jest odpowiedzialny za kondycję i sprężystość chrząstek oraz stymulację syntezy chrząstki przez chondrocyty.
Chlorowodorek glukozaminy jest także budulcem kwasu hialuronowego – jednego z głównych składników mazi stawowej, a także chrząstki stawowej.
Właściwości • Glukozamina jest budulcem m.in. składników chrząstki stawowej.
• Wsparcie funkcjonowania kolan.
Wskazania• Dla osób poszukujących wsparcia swoich stawów.
• Dla osób poszukujących glukozaminy wegańskiego pochodzenia.
• Dla osób aktywnych fizycznie.
SkładnikiSubstancje wypełniające: celuloza, guma celulozowa usieciowana;
substancje przeciwzbrylające: sole magnezowe (roślinnych) kwasów tłuszczowych, dwutlenek krzemu;
substancje glazurujące: hydroksypropylometyloceluloza, glicerol (roślinny).
Sposób użyciaPorcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) tabletka dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza. Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia.
WażneNie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety.
Kobiety w ciąży, matki karmiące oraz osoby zażywające leki lub chore powinny przed zażyciem skonsultować się z lekarzem.
Informacje dodatkoweProdukt bezglutenowy.
Nie zawiera: cukru, soli, skrobi, pszenicy, produktów mlecznych, soi, drożdży, sztucznych substancji przedłużających trwałość, substancji słodzących, aromatów i barwników.
Przechowywanie Przechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Dystrybutor: Solgar Polska Sp. z o. o.