CHIA Nasiona szałwii hiszpańskiej Salvia hispanica L
Chia, znana jako szałwia hiszpańska jest źródłem białka, ma wysoką zawartość błonnika pokarmowego, kwasów tłuszczowych omega-3 oraz wielu składników mineralnych i witamin
Sposób użycia:Można spożywać bezpośrednio jako dodatek do sałatek, owsianki, musli, koktajli, ugotowanych kasz, ziemniaków i jako posypkę do warzyw.
Zmielone nasiona można łączyć z mąką np. do wypieku ciast i chleba oraz do przygotowywania zup i naleśników.
Dzienne spożycie nasion nie powinno przekraczać 15 g (ok. 3 łyżeczek).
Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą być stosowane w produktach piekarskich w ilości maksymalnie 10%.
Do czego można wykorzystać nasiona chia?_1. Nasiona chia doskonale sprawdzą się jako substytut jaka w wegańskich przepisach.
2.Ze względu na swoją konsystencję idealnie nadają się jako zagęszczać do zup i sosów.
3.Do zrobienia pysznych i szybkich w wykonaniu chia puddingów.
4.Wymieszane z wodą z cytryną jako energetyczny booster.
5.Dodane do ulubionego smoothie, aby zwiększyć jego wartość odżywczą o cenne kwasy Omega.
6.Z nasion chia można wykonać niskokaloryczny dżem.
7,Do posypania musli czy sałatek.
8.Jeśli nie lubisz konsystencji nasion chia możesz zmielić je w młynku do kawy i taki proszek dodawać do smoothie czy koktajlów.
9.Do wszelkiego rodzaju wypieków, w tym również chleba.10.Nasiona chia zasadzone jak rzeżucha wykiełkują, a kiełki chia urozmaicą każdą sałatkę, czy kanapkę.
Składniki:100% nasiona szałwii hiszpańskiej
Kraj pochodzenia*: Boliwia, Meksyk, Argentyna, Peru
* w zależności od partii (aktualny kraj pochodzenia na opakowaniu)
Produkt należy przechowywać w oryginalnym, szczelnie zamkniętym opakowaniu.
Chronić od zapachów obcych i promieni słonecznych.
UwagiWyprodukowano w zakładzie, w którym konfekcjonowane są orzechy, orzeszki arachidowe (ziemne), sezam oraz produkty zawierające dwutlenek siarki, gluten, jaja, mleko, seler.