![]()
Produkt Solgara jest źródłem fitosteroli roślinnych. Fitosterole (zwane również sterolami roślinnymi) budową przypominają cholesterol, który stanowi składnik strukturalny naszych błon komórkowych. Fitosterole odgrywają podobną rolę w błonach komórkowych roślin. Fitosterole to składniki błon komórkowych roślin, z których najpowszechniej występującymi są beta-sitosterol, kampesterol i stigmasterol. Bogatym źródłem fitosteroli są oleje roślinne, w szczególności olej kukurydziany, rzepakowy, sezamowy, sojowy i słonecznikowy, a także nasiona roślin strączkowych w tym soi, orzechy, migdały, otręby ryżowe i kiełki pszenicy.
Swoją budową fitosterole przypominają cholesterol, dzięki czemu mogą konkurować z nim o wbudowywanie się w micele tworzone w jelicie cienkim. Cholesterol niezwiązany w micelach, nie może być wchłonięty i jest wydalany z organizmu. Przekłada się to na zmniejszenie jego poziomu we krwi. Same fitosterole są wchłaniane do krwiobiegu w niewielkim stopniu (0,4-3,5%), mimo że ich cząsteczki są mniejsze niż cząsteczki cholesterolu .
Zgodnie z tym mechanizmem, sterole roślinne powinny być spożywane razem z posiłkami zawierającymi cholesterol (m.in. z mięsem, jajkami, produktami mlecznymi) aby blokować wchłanianie cholesterolu najbardziej efektywnie.
Udowodniono, że sterole roślinne obniżają/zmniejszają poziom cholesterolu we krwi. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej serca. Korzystny efekt występuje w przypadku dziennego spożycia 1,5-3 g steroli roślinnych. Istnieje wiele czynników ryzyka wysokiego poziomu cholesterolu. Zmiana jednego z nich może wywierać korzystny wpływ lub nie wywierać go. Produkt nie jest przeznaczony dla osób, które nie muszą kontrolować swojego poziomu cholesterolu we krwi. Należy unikać spożycia dodatku steroli roślinnych w ilościach większych niż 3 g na dobę.
Fitosterole spożywane często w większej ilości, mogą wpłynąć na mniejsze wchłanianie niektórych związków rozpuszczalnych w tłuszczach, w szczególności beta-karotenu. Należy więc zadbać o jednoczesne stosowanie diety bogatej w warzywa i owoce, dostarczającej odpowiedniej ilości karotenoidów
Właściwości• Zmniejszenie wchłaniania cholesterolu w przewodzie pokarmowym.
• Obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Wskazania• Dla osób, które chciałaby obniżyć poziom cholesterolu we krwi.
Składniki![]()
Żelatyna (wołowa),
substancja glazurująca: glicerol (roślinny);
olej z krokosza barwierskiego,
barwnik: karmel.
Sposób użyciaPorcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe dwie (2) kapsułki dwa razy dziennie, najlepiej w trakcie posiłku lub według wskazań lekarza.
Nie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia.
WażneNie przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie jest substytutem zróżnicowanej diety. Środek spożywczy należy stosować w ramach zrównoważonej i różnorodnej diety, obejmującej regularne spożywanie owoców i warzyw w celu utrzymania poziomów karotenoidów. Zdrowy tryb życia jest ważny.
Pacjenci zażywający leki na obniżenie stężenia cholesterolu powinni spożywać produkt wyłącznie pod kontrolą lekarza.Środek spożywczy może nie być odpowiedni w żywieniu dzieci w wieku poniżej 5 lat, dla kobiet w ciąży lub karmiących piersią.
Środek spożywczy nie jest przeznaczony dla osób, które nie muszą kontrolować swojego poziomu cholesterolu we krwi. Należy unikać spożycia dodatku steroli roślinnych w ilościach większych niż 3 g na dobę.
Informacje dodatkoweProdukt bezglutenowy.
Nie zawiera: drożdży, pszenicy, produktów mlecznych, sztucznych substancji przedłużających trwałość, aromatów.
PrzechowywaniePrzechowywać w temperaturze pokojowej, w miejscu suchym, ciemnym, w sposób niedostępny dla małych dzieci.
Dystrybutor: Solgar Polska Sp. z o.o.